8 Ocak 2024 Pazartesi

MEDUSA



“İçerde ve dışarıda, tanrısal ve demonik birlikte ve iç içeyiz.”

Makyaj: Hazal Tanrıverdi
Fotoğraf: Hülya Ulam

"Medusa barındırdığı düalizm ile birlikte kutsal anne ile baştan çıkarıcı günahkâr Lilith arasında gidip gelen eril tarihin kadına dair korkularıyla iç içe bir figürdür. Mitlerle çıkılan bu yolculuk aslında tamamen zihinsel. Yerebatan Sarayı’nın kuzeybatı köşesindeki sütunların altında kaide olarak kullanılan iki Medusa başı heykeline dokunuyor ve taşların bana anlattıklarını dinliyorum."

Yerebatan Sarnıcı/İstanbul
Fotoğraf: Mehmet Çeliksan

Medusa Kaidesi/Yerebatan Sarnıcı
Fotoğraf:Mehmet Çeliksan

"Benim varlığım aslında hem ayna hem de ölüm. Medusa’ya bakanlar şeytani bakışın esiri olup taşa dönüşüyorlar, oysa ben bir aynayım, içinizdeki kötülüğü yansıtıyorum size gerisin geriye. Dante’nin “İlahi Komedyası’nda”, Byron’ın “Kayıp Cenneti’nde” cehennemde nöbet tutan varlıklar arasındayım."








"....İsmim yeraltında yankılanır zira yaşayanları bu dünyadan uzak tutmaktır görevim. Aynı Hades gibi bana da bakamazsınız, Ölüm’e bakılır mı? Medusa’ya bakılır mı? Şiirsel bir ölümdür göz göze gelenlerin tattığı. 








"Ya da ölümle aşkın buluştuğu o kısacık an’dır. Metaforik olarak taşlaşır, kara sevda ile dolar yüreği bir tür coup de foudre’dır4 deneyimledikleri." 



Makyaj: Hazal Tanrıverdi
Fotoğraf: Hülya Ulam

"....Şimdi burada varlığım eksik ölçülü melodilerde, düşüncelerin taşıdığı en ufak huzursuzlukta bir mum ışığı misali titremekte."






“İçerde ve dışarıda, tanrısal ve demonik birlikte ve iç içeyiz.”

Makyaj: Hazal Tanrıverdi
Fotoğraf: Hülya Ulam


Eser Hakkında


*Bilgi Yayınevi'nden 8 Mart 2018'de çıkan, Orkide Ünsür'ün derlediği "Karanlıktaki Kadınlar" antolojisinde yer alan Medusa öyküsünün canlandırması yapılmıştır.









Makyaj: 


Hazal Tarıverdi
https://www.instagram.com/hazaltanriverdi_sfx/
https://tr-tr.facebook.com/people/HazalTanrıverdi


Fotoğraflar:  


Mehmet Çeliksan (Yerebatan Sarnıcı ve Medusa Kaidesi) 
http://www.mehmetceliksan.com/


Hülya Ulam
https://500px.com/hlyaulam



Medusa Efsanesi hakkında daha fazla bilgi için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder